Háromszázharminckilencedik nap: Spagettimártás

Írta és készítette: Keresztesi Judit

Merj Alkotni! 365+ rovat – 2014. március 8.



Most azt írok, amit akarok, örömírás, mint az örömfoci, nem mintha tudnám, mi az a foci, de a brazilok szerint nagyon fontos. Nem mintha tudnám, kik azok a brazilok. Van egy főzős történetem egy pártpolitikussal. Kifolyik az ujjaimon át a külvilágba, ez nem nagy öröm, de ebben a műfajban éjfél és hajnal egy óra között nem válogathatok. Ez a politikus egy nő. Nem nagyon nehéz kitalálni, hogy melyik, olyan, mint én, csak más, kérem, én nem az a fajta nő vagyok, vagy ő nem az. Mindegy, beszélgettünk, és mondta, hogy ne főzzek, hogy megtiltja, alantas dolog, mi nők nem azért szereztünk több diplomát, hogy ilyen pimf ügyekkel foglalkozzunk, mint a konyha. Én egy elitista tahó vagyok, ezt mindenki tudja, de az igazságtalan beszédek hajlamosítanak a kontrasztképzésre, mondtam neki, hogy ez az én területem: a barbárságtól való eltávolodás, s az asztalkultúra ennek, ha nem is ómegája, de alfája, és nincs valamije kéznél, egy diplomája mondjuk, mert ki kellene támasztanom a billegő asztalt, amin a húst klopfolom? Amikor a Banditákban Bruce Willis és Billy Bob Thornton az Oregon City Bankot rabolták ki és a bank elnökénél vacsoráztak előző nap a bankelnök akaratán kívül, Billy Bob Thornton az elnök bömbölő feleségét faggatta a spagetti mártásának összetevőiről. A nő nem volt boldog tehát, de így is társalgott és hagyta, hogy Thornton kitalálja a szósz hozzávalóit, köztük a sáfrányt. Lefőztem ezt a mártást Thornton javaslataival kiegészítve, hátha jó, és az. Így, aki friss paradicsommártást szeretne egy spagettire, az készítse el nyugodtan, nem fog csalódni.

A mártás hozzávalói:

6db nagy paradicsom,

3 gerezd fokhagyma,

1 fej vöröshagyma,

40 dkg darált hús,

0,5 liter paradicsomlé,

1 kávéskanál citromlé,

1 kávéskanál tejszín,

1,5 evőkanál cukor,

só,

bors,

1 teáskanál sáfrány, (tiszta sáfrányból csak egy csipet),

2 evőkanál szárított oregánó,

2 evőkanál szárított bazsalikom,

olívaolaj.





Az olajat felforrósítom, rádobom az apróra vágott vöröshagymát, később az összetört fokhagymát, majd a darált húst. Megsózom, megborsozom, beleszórom a fűszereket. A paradicsomokat forrásban lévő vízbe dobom, lehúzom a héjukat, húsukat apróra vágom, a serpenyőbe dobom. A hozzávalókat megpárolom, majd a paradicsomlevet is a keverékhez öntöm, ízlés szerint után sózom, cukrozom, belekeverem a citromlevet és a tejszínt.



Szia

Judit

Fotó: Keresztesi Judit

Huszonhat nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel.

Mi készült itt az elmúlt három napban?

Háromszázharmincnyolcadik nap: Smaragdváros

Háromszázharminchetedik nap: A legjobb nap

Háromszázharminchatodik nap: Az a pad, amelyikre a Nap süt

 

 A Merj Alkotni! 365+

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »