Kétszázhatvannyolcadik nap: Tojáslikőr

Készítette: Keresztesi Barbara

Írta: Keresztesi Judit

Merj Alkotni! 365+ rovat – 2013. december 26.



Nem vagyok igazi híve az édes alkoholnak, úgy dobok és úgy is verekszem, mint egy lány, de nem úgy iszom. Amíg a többiek ezt a finom, nehéz, felnőtteknek készült madártejet kortyolgatták, addig én inkább csak a fehér rumot, ami az alapjául szolgál. Mindenki más azonban korra, nemre tekintet nélkül imádta ezt a tojáslikőrt.



Hozzávalók:

3 dl tej,

2 egész szegfűszeg,

1 kávéskanál vanília esszencia,

1/2 teáskanál őrölt fahéj,

4 tojássárgája,

112 g kristálycukor,

1,7 dl fehér rum,

3 dl tejszín,

3/4 teáskanál vanília esszencia,

egy csipet őrölt szerecsendió.





A tejet, a szegfűszeggel, a vanília esszenciával és a fahéjjal alacsony lángon folyamatos kevergetés közben felforrósítom, majd lehúzom a tűzről. Egy másik tálban a tojássárgáját habosra keverem a kristálycukorral. A habos tojást temperálom: néhány kanál forró tejet átmerek a tálba, és simára keverem. A maradék tejet is fokozatosan hozzákeverem. A sodót visszaöntöm a lábasba és 3 perc alatt, folyamatos keverés közben felforrósítom. Leveszem a tűzről, egy órán át hűlni hagyom. Egy óra elteltével belekeverem a tejszínt, a vanília esszenciát, a szerecsendiót. Egy éjszakára a hűtőszekrénybe teszem. Másnap, kis poharakba kanalazva kínálom.



Szia

Barbi

Fotó: Keresztesi Judit és Keresztesi Barbara

Kilencvenhét nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel.

Mi készült itt az elmúlt három napban?

Kétszázhatvanhetedik nap: Majonéz Julia Childtól

Kétszázhatvanhatodik nap: Marcipánrénszarvasok

Kétszázhatvanötödik nap: Boldog Karácsonyt!

 

 A Merj Alkotni! 365+

Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »