Recept: Keresztesi Barbara
Bevezető írás: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat – 2013. szeptember 4.
A bejegyzés témája egy konzerv, és a hozzá méretben passzoló írói blokk. Ránéztem erre az üveg gyönyörű, olívaolajban eltett paradicsomra, és vártam, hogy a fantáziám elindul irányába, s később sopánkodás tárgyát képezte, hogy nem indult. Nem vagyunk kapcsolatban, így fogalmaztam, nem értem a paradicsom részéről ezt a kelletlenséget. – De megkóstoltam-e már magát az ételt, kérdezték a többiek, nem, mondtam, akkor mégis hogyan képzeltem ezt az interurbán kerülést vele? Ez igaz, gondoltam. Bepótoltam a mulasztást, és most közvetítem a történteket: egy pirítósra tettem négy, olajban érlelt paradicsomot, beleharaptam a kenyérbe, aprót, óvatosan, soha nem lehet tudni. Enyhe kardamom ütött át, kellemes savanyú-édes ízzel keveredett, ha sikerült egy falatba fogni a fokhagymát, a paradicsomot és a pirítóst, akkor kiadták a zsenialitást, amelyet egy ilyesmi munkától elvárhatunk.
Hozzávalók:
50 dkg paradicsom,
olívaolaj,
6 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál szárított oregánó,
só.
A páchoz:
olívaolaj,
2 gerezd fokhagyma,
2 kardamom tok,
babérlevél,
csatos üveg,
nyomtatható címke,
szike, vágólap,
ragasztó, ecset,
fonal.
Legkisebb fokozaton előmelegítem a sütőt. A paradicsomokat megmosom, félbevágom, és a magot kikanalazom belőlük. A fél paradicsomokat héjukkal felfelé egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem, és 15 percre beteszem a sütőbe. A fokhagymát apróra vágom, egy tálba dobom, hozzákeverem az oregánót, az olajat és a sót. A paradicsomot kiveszem a sütőből és 15 percig hagyom pihenni, hogy kiengedje a levét. Negyedóra múlva, a lecsepegtetett paradicsomokat átteszem a fokhagymás olajba, átforgatom egy kanállal, hogy a darabokat mindenhol bevonja a pác. A paradicsomokat egy új sütőpapírra fektetem, úgy, hogy húsuk nézzen felfelé. Visszateszem őket a sütőbe, és legkisebb fokozaton két-három órán át hagyom száradni. A paradicsomokat folyamatosan ellenőrzöm, nehogy megégjenek. Az elkészült szárított paradicsomot vajas pirítóson tálalom.
A megmaradt paradicsomokat olívaolajban teszem el. Az üvegbe egész kardamomot, héjától megtisztított egész fokhagymagerezdet, és babérlevelet dobok. Ráhelyezem a szárított paradicsomot és felöntöm olívaolajjal. Így körülbelül két hétig áll el a hűtőszekrényben.
Szia
Barbi
Fotó: Fischer Tamás
Kettőszáztíz nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel.
Mi készült itt az elmúlt három napban?
Százötvenötödik nap: Spanyolviasz
Százötvennegyedik nap: Pillecukor-puska
Százötvenharmadik nap: Libamájmousse szendvics
>>> Következő nap
A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: