Recept: Keresztesi Barbara
Bevezető írás: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat – 2013. augusztus 25.
Ha még egyszer hétszáz főre rendeznék teadélutánt az életben, ami végül összesen kétszáz fős lesz, de akkor is, ha valamilyen, most még nem látható okból újra ilyen eseményen gondolkodnék, akkor az alkalomra biztosan sütnék le ebből az áfonyás vaníliás pitéből. A desszert három íz, három textúra remek összegzése. Másnap én például ábrándoztam erről a süteményről.
A tészta hozzávalói:
75 g vaj,
45 g porcukor,
15 g kesudió,
1 tojás sárgája,
125 g liszt.
A vaníliakrémhez:
fél liter tej,
egy evőkanál vaníliaesszencia,
6 tojás sárgája,
150 g kristálycukor,
70 g kukoricaliszt,
150 g puha vaj.
A pite tetejére:
15 dkg friss áfonya
Egy mozsárban lisztté őrlöm a kesudiót. A zúzott kesut egy tálba öntöm, és hozzákeverem a lisztet, majd a porcukrot. A keverék közepébe egy lyukat simítok, beleütöm a tojássárgáját, és hozzáadom az olvasztott vajat. Összekeverem, és addig gyúrom, amíg rugalmas vajastésztává alakul. A tésztát fóliába csomagolom, és egy órán át pihentetem a hűtőszekrényben.
A tojások sárgájával kikeverem a cukrot és a vaníliaesszenciát. A cukros tojáshoz adagolom a kukoricalisztet, és egy fakanállal csomómentesre keverem. Végül hozzáöntöm a tejet, ugyancsak elkeverem, majd a krémalapot felteszem a tűzre. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve forralom fel, és amikor hirtelen pudinggá áll össze, azonnal leveszem a tűzről, majd egy habverővel simára keverem. A krémet félreteszem, majd amikor kihűlt, egy órára a hűtőbe teszem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztagombócot előveszem a hűtőszekrényből, kinyújtom vagy kézzel egy pitetálba egyengetem úgy, hogy a tészta széle a tál széléig érjen. Így a tészta vastagsága körülbelül fél centiméter lesz. Sütőpapírból kört vágok, majd a tésztára helyezem. Száraz tarkababot öntök a papírra nehezéknek, hogy sütés közben a tészta megtartsa a formáját. A pitetésztát a sütőbe teszem, és 10-12 percig sütöm, majd kiemelem, kikanalazom belőle a babot, kiveszem a sütőpapírt is, visszateszem a sütőbe, és készre sütöm. A kész pitealapot hagyom teljesen kihűlni.
A hideg krémet belekanalazom a pitealapba vagy, hogy szép, egyenletes legyen, készítek egy nagy habzsákot sütőpapírból, és a pudingot körkörösen a tésztára nyomom. Az áfonyát megmosom, lecsepegtetem, és a közepétől indulva, befedem vele a krémet. Tálalás előtt még néhány órára (de legjobb, ha egy napra) hűtőszekrénybe teszem.
Szia
Barbi
Fotó: Keresztesi Judit és Keresztesi Barbara
Kettőszázhúsz nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel.
Mi készült itt az elmúlt három napban?
Száznegyvenötödik nap: Vitorlások Lillafüreden
Száznegyvennegyedik nap: Kecskesajtos szendvics, áfonyával
Száznegyvenharmadik nap: Ezalatt Brazíliában…
>>> Következő nap
A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: