Tudósítások a tengerpartról 3.
Készítette: Keresztesi Barbara
Bevezető írás: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat – 2013. augusztus 18.
Egy olasz asszony, egy másik olasz asszonynak perlekedett Rijeka városában: – Na, engedtessék meg nekem, hogy megálljunk egy szóra, hát ezek a klímák összerondítják a falakat. Mi irigykedve próbáltuk őt utánozni, egymást túllicitálva ordibáltuk: – Scusa un momento stb. a megfelelő nyomatékosító kézmozdulatokkal. Az olaszok nem szeretik az utolsó tégláig műemlék házakra szerelt légkondikat, a horvátok meg az árnyékban negyvenhat fokot, egyszerűen csak túl szeretnék élni.
Azt elfelejtettem mondani, hogy hadonászás közben átértünk egy páratlan szépségű szecessziós halpiac elé, sőt, ha pontos akarok lenni, már be is léptünk az épület ajtaján. Három vásárcsarnokot emeltek a főtérre, mindegyiken témába vágó az ornamentika; a halpiacot halak, a zöldségpiacot zöldségek, a virágpiacot virágstukkók díszítik. A friss ízek, a helyiek diszkrét aranyossága, és a tény, hogy a szemben lévő Nemzeti Színház plafonját Gustav Klimt festette ki, bőven kárpótolnak a falakra feszített klímaegységek látványáért. Nem tudom, nem szoktam rajongani városokért, különösen ilyen hőségben, de ez a hely tud valamit, ami miatt ide vissza szeretnék majd térni.
Nincs nagy mozgásterünk DIY téren, Barbi egy virslijátékot talált, a halpiac tiszteletére.
Hozzávalók:
2 db virsli,
kispengéjű éles kés,
mustár,
mini habzsák,
egész fekete bors.
Vizet forralok egy lábasban. A virslit beledobom, és fél perc alatt átmelegítem. Nem főzöm. Kiveszem a meleg virsliket, és a képen látható módon három darabra vágom. A virsli két végéből lesznek a polipok. A talpukat nyolcba metszem. A középső részt az ábra szerint vagdosom be, a felső részből alakítom ki a fejet. Ha elkészültem, lobogó vízbe dobom a darabokat, és körülbelül két percig főzöm, vagyis addig, míg a lábak szétnyílnak. Sütőpapírból mini habzsákot tekerek. Egy kávéskanál mustárt töltök a habzsákba, ezzel rajzolom meg a szemeket. Egész borsokat teszek a mustárpöttyökbe, ezek a tengeri állatok szemei.
Szia
Barbi
Fotó: Keresztesi Barbara
Kredit: Cute Food for Kids
Kettőszázhuszonhat nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel.
Mi készült itt az elmúlt három napban?
Százharmincnyolcadik nap: Nyakkendőjelenet a Bistro Mornarban
Százharminchetedik nap: Pálcikás tengerparti memóriajégkrém
Százharminchatodik nap: Szederlekváros csirkeszendvics, spenóttal
>>> Következő nap
A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: