Habos, citromkrémes pite

Recept és fotó: Keresztesi Judit – Zseniális falatok rovat – 2013. június 19.



Hozzávalók:


1 adag, előre elkészített pitetészta,

3 tojás,

200 g cukor a krémbe,

100 g cukor a tojáshabba,

300 ml víz,

70 g liszt,

120 ml citromlé,

1 citrom héja,

70 g vaj

Elkészítés:

1. A tésztát vegyük elő a hűtőből, nyújtsuk ki, és peremtől peremig béleljünk ki vele egy tepsit.

2. A tésztára helyezzünk sütőpapírt, arra nehezéknek öntsünk babot vagy rizst, hogy az elősütés során a pitealap ne deformálódhasson el.

3. A tésztát tegyük be a sütőbe, alacsony hőfokon süssük öt-hét percent át. Vegyük ki, és tegyük félre.

4. Vegyünk elő egy lábast, öntsük bele a cukrot, a lisztet, a vizet és a citromlevet. A hozzávalókat dolgozzuk össze, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzünk sűrű krémet a keverékből.

5. Amikor a krém készen van, vegyük le a tűzről. Dobjuk hozzá a vajat, a reszelt ciromhéjat, és dolgozzuk össze a masszával. Végül a krémhez adjuk hozzá a három tojássárgáját, és határozott, gyors mozdulatokkal dolgozzuk a krémhez.

6. A krémet hagyjuk kihűlni.

7. A kihűlt tésztáról vegyük le a nehezéket és töltsük meg citromkrémmel.

8. A megmaradt három tojásfehérjéből verjünk habot, s amikor már félkemény, öntsünk hozzá 100 gramm kristálycukrot, és a habot verjük nagyon keményre.

9. A habot halmozzuk a citromkrémre.

10. A pitét alacsony hőfokon süssük addig, amíg a tojásfehérje csúcsai szép barnára sülnek.

11. Vegyük ki a tésztát a sütőből, és mielőtt felvágnánk, hagyjuk egy kicsit kihűlni.

Kettőszáznyolcvanhét nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel.

Mi készült itt az elmúlt három napban?

Hetvenhetedik nap: Spock és Kant beszélgetnek. Azt mondja Kant…

Hetvenhatodik nap: Nyaraló padlizsánok

Hetvenötödik nap: Búzamező az asztalon

Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »